Marija Šnipaitė


Noč je predolga


20/03 —11/05/2024


Roka se privija v žep, potem ko izgubi rokavico. Dotaknjena s strani hipne neprevidnosti, rokavica za dolgo časa obmiruje na naključnem mestu. Od tod maha s svojimi številnimi prsti. Ni jasno, ali mimoidočega vabi naprej ali kaže v že prehojeni smeri. Sčasoma sem ugotovila, da si v luži ne bom zmočila nog in veter ne bo odnašal iglic. V času, ko se je noč skrčila v oko, se je notranji žep obrnil navzven.

Znotraj razstave 'Noč je predolga' Marija Šnipaitė ustvarja krajino, ki služi kot izhodišče za raziskovanje teme fragmentov oblačil kot podaljškov človekovega telesa in njegove občutljivosti. Umetnica elemente obleke dojema z vidika prostora, teritorijev in oblik. Različne dele oblačil preobraža v kiparske objekte, ki jim odvzema njihovo prvotno funkcijo in vanje vnaša nove vloge. V prostoru, zasnovanem v obliki sprehoda, se omenjeni elementi — kot bi bili izgubljeni in (za)puščeni — neopazno zlivajo s fragmenti razstavne pokrajine. Predmeti, ki jih srečamo na poti, razkrivajo večplastno uporabo tehnik, materialov in tekstur. V razstavo se umeščajo tako, da celota deluje kot enovita risba velikega merila, ki jo sooblikujejo živahne barvne točke v obliki skulptur. Atmosfera, ki jo ustvarja umetnica, izkrivlja običajno minevanje časa in gledalca potaplja v minimalističen, meditativen prostor.

Umetnica je znana po svojem doslednem abstrahiranem kiparskem jeziku, asociativnem mišljenju in pozornosti do materialnosti. Marija Šnipaitė nenehno preizkuša meje kiparstva z rekonstrukcijo prostora ali kombiniranjem najdenih predmetov ter krhkih in obstojnih materialov. Njen ustvarjalni proces temelji na iskanju povezav ob opazovanju okolja. Delom končna oblika pogosto umanjka, saj je motive, materiale ali elemente iz enega dela mogoče rekonstruirati v drugega. Takšni prehodi med deli poudarjajo kontinuiteto v ustvarjanju in idejni podlagi Marije Šnipaitė ter enovitost njenega ustvarjalnega procesa.


Marija Šnipaitė (1988) je umetnica mlajše generacije. Leta 2014 je na Akademiji za umetnost v Vilni magistrirala iz kiparstva. Med študijem je 2010 opravljala prakso na Akademiji za umetnost v Stuttgartu. Od 2011 naprej se predstavlja na razstavah v Litvi in tujini, svoje skulpture pa umešča v javni prostor. Od 2016 pa je članica litovskega združenja interdisciplinarnih umetnikov. Za svoje delo je bila nagrajena z več individualnimi štipendijami Ministrstva za kulturo Republike Litve, namenjenimi umetniškim in kulturnim ustvarjalcem.

Razstava je del mednarodnega projekta izmenjave med galerijo RAVNIKAR in galerijo (AV17), znotraj katere galeriji razstavljata izključno sodobne umetniške objekte, kiparstvo in instalacijo.


Razstava je del mednarodnega projekta izmenjave med galerijo RAVNIKAR in galerijo (AV17), znotraj katere galeriji razstavljata izključno sodobne umetniške objekte, kiparstvo in instalacijo.


Mailing List
Contact
RAVNIKAR©2024  
RAVNIKAR is a non-profit arts organisation devoted to championing and nurturing emerging voices in contemporary art.Follow #ravnikar #ravnikargalleryspace
Instagram: @ravnikargalleryspace
Linktree, Linkedin, Threads