Gaia Radić


Babilonski viseči vrtovi


17/01 — 10/03/2024


Z ustvarjanjem potopitvenih okolji vizualna umetnica Gaia Radić raziskuje razmerja med virtualnimi, mentalnimi in fizičnimi prostori. V ambientalni prostorski postavitvi Babilonski viseči “vrtovi” razmišlja o povezavah med legendo o babilonskem stolpu in njegovih vrtovih ter specifikami virtualnih svetov in sodobno uporabo tehnologije z namenom izstopanja iz fizičnih telesnih stanj.

Zgodbo o gradnji babilonskega stolpa, preko katerega se je človek poskušal približati nebesom, umetnica razume kot alegorijo večne človeške želje po dematerializaciji ter jo povezuje z današnjimi poskusi prenašanja fizične prisotnosti v virtualne svetove s pomočjo tehnologije. Značilnosti virtualnih svetov najdemo tudi v samih motivih babilonskih vrtov in stolpa, saj kljub vrsti upodobitev, njune lokacije, videza, datacije ali celo obstoja ne moremo z zagotovostjo določiti, zato obstajata le na efermni ravni, kot iluzija v naši percepciji.

Raziskovanje odnosov med fizično realnostjo, materialnostjo in virtualnostjo Gaia Radić nadaljuje tudi v sami postavitvi razstave. Obiskovalec se najprej sreča z analogo preslikavo kletnega prostora, po spustu po stopnicah pa vstopi v digitalno različico babilonskega visečega vrta z različnima vizualnima interpetacijama stolpa ter prostorsko video simulacijo, ki dvodimenzionalne urbanistične načrte Babilona spreminja v fiktivne tridimenzionalne stopnice, ki naj bi vodile do vrha stolpa. Umetnica prostor popolnoma preobrazi v svojo interpretacijo vrta in ustvari nov prostor s simulacijo zvoka naravnega okolja ter geometričnimi prepleti korenin in vej kablov, med katerimi rastejo podobe domnevnega sadja iz visečih babilonskih vrtov.

S poudarjanjem dihtonomije realnega prostora in virtualnih svetov Gaia Radić raziskuje različne načine ustvarjanja iluzij v času, ko vedno težje postavljamo ločnice med stvarnostjo in simulacijo. Oaza bujnega digitalnega vrta in njena analogna preslikava tako nista spekulacija prihodnosti ali poustvarjanje mitološke zgodbe, temveč poetični kontemplaciji o večni človeški želji po preseganju smrtnosti in uporabi tehnologije za doseganje nedosegljivega.


Gaia Radić (2001) je leta 2023 je zaključila dodiplomski študij kiparstva na Akademiji za uporabno umetnost na Reki, trenutno pa je vpisana na študij arhitekture na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in magistrski študij na oddelku Video, animacija in novi mediji na Akademiji likovnih umetnosti in oblikovanja v Ljubljani. Doslej je razstavljala na petih samostojnih in več kot tridesetih skupinskih razstavah na Hrvaškem in v Sloveniji, med drugim v zagrebški galeriji Karas, na 63. Poreškem analu, Galeriji Kortil na Reki. Sodelovala je s Centrom za inovativne medije (CIM APURI), UR Institutom iz Dubrovnika, organizacijo siva/zona iz Korčule in društvom Metamedij iz Pule. Je dobitnica druge Erste nagrade 36. Salona mladih in finalistka nagrade Zlata lubenica 6.0 za mlade umetnike. Je najmlajša članica Društva hrvaških likovnih umetnikov Istre. Poleg številnih razstav je izvedla tudi več izobraževalnih delavnic in predavanj na temo virtualnega prostora in 3D modeliranja.


Razstavni cikel Enter here na nove načine razkriva skrite prostore galerije RAVNIKAR. Umetnice in umetniki si s spekulativnimi metodami, grajenjem svetov, pripovedovanjem zgodb ali uporabo novih tehnologij zamišljajo drugačne svetove in ustvarjajo fiktivne scenarije, kot svojevrsten odziv na aktualne družbene, okoljske, tehnološke in politične situacije. Projektni prostor tako preobražajo v ambientalne prostorske intervencije in potopitvene večmedijske instalacije, ki v obliki nenavadnega portala odpirajo pot v virtualne, fiktivne, neznane ali še neraziskane svetove.


KURATORKA: Lara Mejač
PHOTOGRAPHER: Zupanov

INSTALLATION VIEWS


Mailing List
Contact
RAVNIKAR©2024  
RAVNIKAR is a non-profit arts organisation devoted to championing and nurturing emerging voices in contemporary art.Follow #ravnikar #ravnikargalleryspace
Instagram: @ravnikargalleryspace
Linktree, Linkedin, Threads