Edina Muftić
Botanica: Metagenomic Mapping
20/03 —11/05/2024


Vizualna umetnica Edina Muftić v svoji praksi ustvarja tridimenzionalne računalniško generirane videoposnetke, virtualne prostore in digitalne grafike, pri čemer raziskuje odnos do virtualnih prostorov. Razstava Botanica: Metagenomic Mapping predstavlja video igro v spreminjajočem se arktičnem okolju, ki nas sooča s katastrofalnimi posledicami podnebnih sprememb.

V videoigri gledalec prevzame vlogo Terrapoda, prvega od novoodkritih organizmov, ki so se začeli pojavljati zaradi topljenja permafrosta. Med raziskovanjem zaledenele pokrajine Terrapod naleti na abstraktne organske forme, ob interakciji z njimi pa sodeluje pri ponovnem ustvarjanju življenja v ekosistemu na območju Arktike. Okolje se generira na podlagi podatkov iz Nasine obsežne študije okoljskih sprememb Arctic-Boreal Vulnerability Experiment - ABoVE, v kateri znanstevniki opozarjajo na dejstvo, da se podnebne spremembe na Arktiki odvijajo hitreje kot kjer koli drugje na Zemlji.

Umetnica v potopitvenem okolju združuje slikovite prizore arktične flore ter zaskrbljujoče posnetke iz resničnih ekoloških študij o ranljivosti ekosistemov, pri čemer razmišlja, ali lahko tovrstna interaktivna izkušnja vpliva na naše zavedanje o resnosti posledic podnebne krize. Meditativna igra tako ne ponuja rešitve ali končnega cilja, temveč predstavlja subtilen komentar o težko predstavljivi, a bistveni medsebojni povezanosti človekovega vpliva tako na bližnje kot tudi na navidezno oddaljene neokrnjene dele planeta.


Edina Muftić (1996) je za primarno različico dela Biofilija je leta 2019 prejela študentsko nagrado na 25. mednarodnem festivalu računalniške umetnosti (MFRU) v Mariboru. Za delo Botanika je leto kasneje prejela študentsko nagrado na 26. MFRU-ju. Leta 2022 je razstavljala na samostojni razstavi v DobriVagi. Drugo iteracijo dela Biofilija je predstavila na samostojni razstavi v galeriji Portal 2-7-7-7-8, ki je bila na ogled tudi v okviru festivala BITE OF ART.


Razstavni cikel Enter here na nove načine razkriva skrite prostore galerije RAVNIKAR. Umetnice in umetniki si s spekulativnimi metodami, grajenjem svetov, pripovedovanjem zgodb ali uporabo novih tehnologij zamišljajo drugačne svetove in ustvarjajo fiktivne scenarije, kot svojevrsten odziv na aktualne družbene, okoljske, tehnološke in politične situacije. Projektni prostor tako preobražajo v ambientalne prostorske intervencije in potopitvene večmedijske instalacije, ki v obliki nenavadnega portala odpirajo pot v virtualne, fiktivne, neznane ali še neraziskane svetove.


Lara Mejač, kuratorka cikla

Mailing List
Contact
RAVNIKAR©2024  
RAVNIKAR is a non-profit arts organisation devoted to championing and nurturing emerging voices in contemporary art.Follow #ravnikar #ravnikargalleryspace
Instagram: @ravnikargalleryspace
Linktree, Linkedin, Threads